Növekvő utasbiztosítási piac: többen engedhetnek meg külföldi nyaralást
A biztosítók egy része már tavaly is két számjegyű mértékű növekedést tapasztalt az utasbiztosításoknál, és az idén tovább emelkedik a szerződések száma és a díjbevétel is - írja a Világgazdaság.hu.
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) 8 százalékos díjbevétel-növekedést mért az első negyedévben, vagyis 2,44 milliárd forintot költött el a lakosság a szövetség tagbiztosítóinál utasbiztosításra, és az azóta elindult nyári szezonban sem esett vissza a forgalom az egyes cégek beszámolói szerint. A Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosítónál (EUB) tavaly 15,7 százalékkal nőtt a díjbevétel, minden negyedik utasbiztosítást náluk kötötték meg, és az idén a várakozások szerint a kötések száma tovább emelkedik.

A Vienna Life-nál tavaly 16 százalékos díjbevétel-növekedést mértek, összesen 820 millió forint lett a társaság utasbiztosításokból származó forgalma, és ők is arra számítanak, hogy az idén tovább emelkedik a volumen egy új, Horvátországgal és vízparti nyaralással kapcsolatos konstrukciónak köszönhetően. A Köbe is nagyobb forgalmat vár a tavalyinál, a szerződések számában és a díjbevételben is 10 százalék körüli növekedésre számítanak. A bővülés egyik motorja a turisztikai piac bővülése. „Nő a kereslet, a lakosság egyre nagyobb része engedheti meg magának ismét a külföldi üdülést” – magyarázza Gorda Zsolt, a Köbe innovációs és termékfejlesztési igazgatója.

A növekedéshez az is hozzájárul, hogy egyre egyszerűbben hozzájuthatnak az ügyfelek az utasbiztosításhoz, mivel az interneten a biztosítók és az alkuszcégek honlapján is lehet szerződést kötni, sőt sok biztosító már mobilon, applikációkon keresztül is kínálja a terméket. A Vienna Life szerződéseinek a harmada származott tavaly internetes kötésekből, ez az értékesítési csatorna bővül a leggyorsabban. Az EUB-nál is rohamtempóban nő az internetes szerződések volumene, tavaly 30 százalékos bővülést mértek, a Köbe utasbiztosításainak kilenctizedét elektronikus csatornákon kötik.

A normál biztosítások mellett a kiegészítők piaca is folyamatosan növekszik. A piaci szereplők a különféle utazásokhoz más és más csomagokat kínálnak, vannak kifejezetten autós túrákhoz kapcsolódó, asszisztenciát tartalmazó konstrukciók vagy repülős utakhoz összeállított csomagok, amelyek a poggyász sérülése, késése, járatkésések esetén fizetnek kártérítést. Növekszik az úgynevezett sztornó, vagyis az utazás lemondására szóló biztosítások száma is.

A görögországi és tunéziai események is arra sarkallják az utazókat, hogy kössenek utasbiztosítást. Görögországgal kapcsolatban a leggyakoribb tanács mostanában, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel induljon el a turista, ezt is ellophatják azonban. Vannak viszont biztosítások, amelyek úgynevezett készpénzsegély-szolgáltatást is tartalmaznak – mondja Horváth Péter, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának az elnöke. Probléma esetén a biztosítók megszervezik, hogy Görögországban is hozzájusson az ügyfelük készpénzhez, az EUB például 800 ezer forintos limitig, a QBE Atlasz pedig limit nélkül vállalja ezt.

Tunéziába általában kötnek az utasok biztosítást, mivel utazási irodákkal utaznak, azok pedig rábeszélik őket a védelemre. A biztosítók addig, amíg az ország nem kerül fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolt célországokat tartalmazó listájára, kínálnak utasbiztosítást az odautazóknak. Arra viszont felhívják a biztosítók a figyelmet, hogy a terrorcselekmények miatt bekövetkezett káresemények kizárt kockázatnak minősülnek a szerződésekben, ezekért nem kötelességük helytállni.

Forrás: Biztosítási szemle


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft